Whatsapp ile destek almak için dokunun

Zeytin nasıl kurulur? Zeytinin faydaları nelerdir?

Zeytin nasıl kurulur? Zeytinin faydaları nelerdir?

Zeytin ağacının rekor sayılabilecek yaşı ise 1000 yaştır. Ağacının uzun ömürlü olmasından dolayı da dikkat çeken zeytin pek çok araştırmaya tabi tutulmuş.

Yeşil zeytinin faydaları

Yeşil Zeytinin Faydaları, saymakla bitmez. Kuran'ı kerimde adı geçen bitkilerden bir tanesidir zeytin. Yaradan'ın yaratmış olduğu bu şifalı yemişin faydalarını sıralamadan önce yetiştiği iklim, bölge ve diğer ayrıntılar hakkında bilgiler aktaralım. Ülkemizde zeytinin ana vatanı Akdeniz bölgesidir. Zeytinin ağacı 5 ila 15 metre uzunluğa erişebilmektedir.

Zeytin ağacının rekor sayılabilecek yaşı ise 1000 yaştır. Ağacının uzun ömürlü olmasından dolayı da dikkat çeken zeytin pek çok araştırmaya tabi tutulmuş. Bu araştırmalar sonucu zeytinde bulunan şifaların pek çoğu gün yüzüne çıkmıştır. Bilim adamlarının laboratuvarlarda yapmış oldukları fare deneyleri sonucu farelerin ömürlerinin uzadığı kanıtlanmış ve kansere karşı da güçlendikleri tesbit edilmiştir. Son yapılan bir araştırmada zeytinin kendisi kadar yaprağının da şifa bakımından değerli olduğu bildirildi.

Zeytin meyvesi, Aralık ve Şubat ayları arasında toplanır. Bazı bölgelerde toplama işlemi makinalarla yapılır. Bazı bölgelerde ise eski usul toplama, yani sopa ile vurulmak kaydıyla dökme sistemi kullanılmaktadır. Toplanan zeytinlerin tüketilmesinde birçok yol vardır. Yağ elde edilerek tüketilir. Sızma zeytinyağı zeytinler ezilmeden elde edilir ki, bu en kıymetli yağ olarak bilinir. Kahvaltılık olarak tüketilir. Kahvaltılarda içerisi doldurularak tüketilen ve siyah hali ile tüketilen çeşitleri vardır. Siyah halini alması için pek çok işleme tabi tutulan zeytin, ezme olarak da yenilir.

Bazı yörelerde zeytin yaprağından çay da yapılmaktadır.

45 Adet yeşil zeytinin içerisinde bulunan değerler: (Enerji, kalori 144) (Yağ, g 13.5) (Karbonhidrat g 2.8) ( Protein g 1.5) ( Kalsiyum mg 90)( Demir mg 2.0) (Vitamin A 300) (Vitamin B1 mg 0.02) (Vitamin B2 mg 0.02) (Niasin mg 0.1)

 

Zeytin Yaprağının Faydaları:

Zeytin yaprağında bulunan oleuropein asit adında bir bileşen, vücutta oluşan mantar ve yaraları temizler yok eder. Vücudun savunma sistemi olan bağışıklık sistemini güçlendiren nadir bitkilerden biridir. Zeytinin hem kendisi hem de yaprağı hücre yenileme özelliğine sahiptir.

Kalp kaslarını güçlendirir ve kan pompalama damarlarını destekler

Vücudun kan merkezlerini harekete geçirir ve kalbe kan konusunda destek olur

Sinüzit sorununa çözüm olabilir

Vücutta ki kan basıncını düzenlediği için yüksek tansiyona iyi gelir

Kalp kaslarını güçlendirdiği için kalp krizini önler

Mikrop kırıcı özelliği bulunmaktadır

Yorgunluğa iyi gelmektedir

Yeşil zeytin nasıl kurulur?

Yeşil Zeytin Kurma Tarifi İçin Malzemeler

3 kilo zeytin,

1 litre su (5 su bardağı su),

3 yemek kaşığı tepeleme iri tuz,

1 çay kaşığı limon tuzu,

1 tutam nohut,

1 tatlı kaşığı toz şeker.

Üzeri İçin:

1-2 adet yeşil limon.

Yeşil Zeytin Kurma Yapılışı

3 kilo yeşil zeytini aldıktan 2 gün sonra çıtlatalım. Hemen bu işlemi yaparsanız zeytin sert olacağından bir kaç yerinden çatlayabilir.

Çıtlattığımız zeytinleri su da ıslatalım. İlk 3 gün suyunu değiştirmiyoruz ki acı suyuyla kalsın ve erimesin.

Sonraki günler tatlanana kadar 2 günde 1 suyunu değiştirelim.

Hemen yemek istediğiniz zeytinlerin suyunu her gün değiştirebilirsiniz fakat yağı suya geçeceği için tadı az olur.

Zeytini kurma sırasında ağzı muakkak kapalı olmalı.

Zeytin yeterince tatlandığında kurma işlemine geçelim.

Bidona ölçerek suyu, iri tuzu, 1 çay kaşığı limon tuzunu, bir tutam nohudu ve 1 tatlı kaşığı şekeri koyup iyice karıştıralım. (şeker zeytinin kararmasını önlüyor)

Sonra bidona zeytini ilave edip zeytinlerin üzerine iri iri dilimlediğimiz yeşil limonu yerleştirelim.

Daha sonra limonların üzerine biraz tuz serpelim.

Bidonun ağzını hava almayacak şekilde sıkıca kapatalım.

Vaktiniz varsa limonları dilimleyip tuzlayalım ve bu şekilde 1-2 saat bekletip zeytinlerin üzerine ilave edelim.

Limon zeytinlerin sararmasını renginin güzel olmasını sağlayacak.

Kışlık saklayacağınız zeytinleri çok tatlanmadan böyle salamura yaparsanız çok uzun zaman saklayabilirsiniz.

Yeşil Zeytin Kurmamızı istediğiniz zaman yemeğe başlayabilirsiniz.

 

Zeytin Nasıl Saklanır?

Zeytinler alındıktan sonra iki kere yıkanmalıdır. Eğer zeytin tuzluysa istenilen kıvama gelinceye kadar suda bekletilebilir. Böylece tuz miktarı azaltılabilir.

Bir kavanoz zeytin için kavanozun ¼’ü kadar suya iki tatlı kaşığı tuz ve kavanozun üst kısmında yüzecek kadar yağ (mısır ya da ayçiçeği yağı) katılır. Ardından kavanozu kapağı hava almayacak şekilde kapatılır.

Bazı zeytinler salamura edilmiş olarak satılır. Salamura edilmiş zeytinin kullanım ömrü daha uzundur. Fakat bu zeytin de 10 gün içinde tüketilmelidir.

Zeytini uzun süre muhafaza edebilmek için mutfakta alt dolaplar ve serin yerlerde saklanmalıdır. Şişeler 10 günde bir çevrilerek yağın bütün zeytinlere ulaşılması sağlanmalıdır. Böylece zeytinin küflenmesi engellenmiş olur.  Suyu süzüldükten sonra zeytinin sürekli yağla temas etmesi sağlanmalıdır.

Zeytini küflenmemesi için plastik şişelerde saklayabilirsiniz. Pet şişenin temiz olduğundan emin olmalısınız. Pet şişenin için ekmek kırıntısı gibi mayalı ürünlerin düşmemesi gerekir.

Zeytini tuzunu çekmek için zeytinleri bir kaba alın ve kabın içine dilimlenmiş patates koyun. Patates, zeytinin tuzunu çekecektir.

 

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Zeytinyağı, siyah zeytinin yumuşaması ve tadının bozulmasına sebep olur. Salamura ederken mısır ve ayçiçeği yağı kullanılmalıdır.

Yeşil zeytinin saklanmasında ise limon ve zeytin yağı kullanılabilir.

Kavanozun hava almamalıdır. Bunun için kavanozun ağzına kapaktan önce naylon konulabilir.

Alırken zeytinin ambalajlı olanları tercih edilmelidir. Ambalajından çıkarılır çıkarılmaz tüketilmeli ve açıkta bırakılmamalıdır. Açık olarak alınacaksa da çok alınmamalıdır.

 

Zeytinyağının faydaları nelerdir?

1) Kalp hastalıklarına karşı korur

Kalp hastalıkları dünya üzerinde en çok ölüme yol açan nedendir. Yapılan araştırmalarda, zeytinyağının bol tüketildiği Akdeniz bölgesinde kalp hastalığı oranının çok düşük olduğu gözlemlenmiştir.

Natürel sızma zeytinyağının iltihaplanmayı azaltıp kolesterolü düşürmesi, kan damarlarının duvarlarının işlevini desteklemesi ve kan pıhtılarını önlemesi gibi birçok özelliği ile kalp hastalıklarına karşı bir koruyucu olduğu bilinmektedir.

Zeytinyağını düzenli olarak tüketen kişilerde yüksek tansiyon, inme, yüksek kolesterol gibi kardiyovasküler sorunların çok daha az görüldüğü saptanmıştır.

2) Felç riskini azaltır

Felç (inme), bir kan pıhtısı ya da kanama sonucu beyne giden kan akışının sekteye uğraması sonucu oluşur. Gelişmiş ülkelerde felç, kalp hastalıklarından sonra en sık görülen ikinci ölüm nedenidir.

841 bini aşkın katılımcı ile yapılan araştırmalarda zeytinyağının tek monodoymamış yağ kaynağı olduğu ve inme ile kalp hastalığı riskini doğrudan azalttığı gözlemlenmiştir. Bu deneylerde zeytinyağı tüketen kimselerin inme riski daha az çıkmıştır.

3) İltihaplanmayı önler

Kronik iltihaplanma, kanser, kalp damar hastalıkları, diyabet, obezite gibi birçok hastalığa yol açmaktadır. Zeytinyağı ise iltihaplanmayı önleyen antioksidanlar içerir, bu da sağlık için son derece yararlıdır.

İçerisindeki oleokantal adlı bir antioksidan aynı iltihap giderici bir ilaç gibi işlev görür. Zeytinyağında bulunan oleik asit ise iltihabı önleyen bir yağ asididir. Tüm bunlar sonucunda vücutta gelişen zararlı bakteriler yok edilerek iltihaplanma önlenmiş olur.

4) Kilo vermeye yardımcıdır

Harvard Üniversitesi tarafından yayınlanan bir araştırmaya göre zeytinyağının kilo vermeye destek olduğu ne sürülmüştür. Akdeniz tarzı beslenme biçiminin kilo vermeye yardımcı olduğu görüşmüştür.

Bu konuda yapılan bir diğer araştırmada düzenli zeytinyağı tüketen 7000’den fazla İspanyol üniversite öğrencisi 2,5 yıl boyunca izlenmiş ve kilo alımı ile zeytinyağı arasında bir bağlantı bulunamamıştır. Bu da demek oluyor ki zeytinyağını bol tüketmek kilo almaya yol açmıyor. Zeytinyağının bu etkisi ise kandaki antioksidanların oranının artmasına bağlanıyor.

5) Tip 2 diyabet riskini azaltmaya yardımcıdır

Zeytinyağının diyabete karşı yüksek koruyucu özelliği olduğu ortaya çıkmıştır. Yapılan pek çok araştırmada bu yağın kan şekeri ve insülin hassasiyeti üzerinde olumlu etkileri olduğu saptanmıştır.

Bir araştırmada Akdeniz tipi beslenme tarzına uyan kişilerde, tip 2 diyabet geliştirme riskinin yüzde 40 oranında azaldığı görülmüştür. Bu olumlu etkinin sebebi ise zeytinyağında bulunan sağlıklı doymamış yağlardır.

6) Alzheimer hastalığı ile savaşır

Alzheimer hastalığı dünyada en sık görülen nörodejeneratif hastalıktır. Bu hastalığa ise beyin hücrelerinin içinde biriken bazı plakların yol açtığı düşünülmektedir. Fareler üzerinde yapılan bir araştırmada ise zeytinyağında bulunan oleokantal adındaki bir maddenin bu plakları yok ettiği görülmüştür.

Ayrıca Amerikalı bilim insanlarının yaptığı bir çalışmada sızma zeytinyağının öğrenmeyi ve hafızayı kuvvetlendirdiği görülmüştür. Zeytinyağının bol tüketildiği Akdeniz ülkelerinde Alzheimer görülme oranı, diğer bölgelere göre çok daha azdır.

7) Kansere karşı savaşır

Kanser dünyada en çok ölüme yol açan hastalıklardan biridir. Zeytinyağı kullanımının çok fazla olduğu Akdeniz ülkelerinde ise kanser oranı diğer ülkelere göre daha azdır. Zeytinyağında bulunan antioksidanlar serbest radikallerin vücutta yarattığı hasarı onarabilir, bu da kansere karşı koruma sağlar.

Bu yağı kullanmanın özellikle meme kanserine karşı çok faydalı olduğu bilinir. İspanya’da yapılan bir araştırmada düzenli olarak zeytinyağı tüketen kadınların meme kanseri riski, tüketmeyen kadınlara göre yüzde 62 daha az çıkmıştır. Ayrıca zeytinyağı bağırsak ve rektum kanserine karşı da koruma sağlar.

8) Romatoid artrit hastalığının tedavisine yardımcıdır

Romatoid artrit, eklemlerde iltihap ve ağrıya yol açan bir otoimmün hastalığıdır. Bu hastalığa tam olarak neyin yol açtığı bilinmese de bağışıklık sisteminin yanlışlıkla normal hücrelere saldırmasından kaynaklandığı bilinir. Zeytinyağındaki bazı maddeler ise iltihaplanmayı azaltarak romatoid artrit hastalarında oksidatif stres oranını azaltır.

Özellikle balık yağı ile bir araya geldiğinde, omega-3 yağ asitlerinin de iltihap giderici özelliği bulunduğundan çok daha faydalıdır. Yapılan bir araştırmada zeytinyağı ve balık yağının romatoid artrit hastalarında eklem ağrısını azalttığı, sabahları yaşanan tutulmaları önlediği görülmüştür.

9) Depresyona karşı korur

Ruhsal durumumuz birçok farklı etkene bağlıdır. Ancak vücutta antidepresan görevi görebilen bazı gıdalar mevcuttur, zeytinyağı da bunlardan biridir.

Zeytinyağı, mutluluktan sorumlu olan bir beyinsel kimyasal olan serotonin seviyesini yükseltir. Bu da antidepresanlarla aynı görevi görür.

Daha çok trans yağ tüketen insanların depresyon riski daha fazlayken, zeytinyağı gibi sağlıklı doymamış yağları tüketen insanlarda daha azdır. Trans yağ tüketenlerde zeytinyağı tüketenlere göre yüzde 48 daha fazla depresyon riski görülmüştür.

10) Kolesterol seviyesini düzenler

Japonya’da yapılan bir araştırmada 6 hafta boyunca günde bir kez zeytinyağı takviyesi kullanan 28 hastada kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterol seviyesinin azaldığı görülmüştür. Zeytinyağında doymuş yağ oranı çok çok azdır. Bu yönüyle vücuttaki kolesterol seviyesini dengeleyebilir.

Bu yağ, en çok monodoymamış yağ içeren besindir ve bu da kandaki iyi huylu kolesterol olan HDL kolesterol seviyesini artırır. Minnesota Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada Yunanistan, Girit gibi çok zeytinyağı tüketilen Akdeniz ülkelerinde yaşayan insanların kolesterol oranının daha az olduğu saptanmıştır.

11) Kabızlığı giderir

Zeytinyağı eskiden beri kabızlık ilacı gibi kullanılır. Bu yağ sindirimi kolaylaştırır ve besinlerinde bağırsakta rahat hareket etmesini sağlar. Düzenli olarak kullanıldığında kabızlığı önler. İçerisindeki monodoymamış yağlar bağırsak hareketlerini düzenler.

Ayrıca E ve K vitaminleri, demir, omega-3 ve omega-6 yağ asitleri ile antioksidanlar da içerdiğinden sindirim sistemi sağlığını destekler.

12) Akut pankreatit tedavisinde yardımcıdır

Natürel sızma zeytinyağında oleik asit ve hidroksitirosol maddesi bol bulunur, bunlar da pankreas iltihaplanması olarak bilinen akut pankreatit hastalığına olumlu etkiler gösterir. İspanya’da Granada Üniversitesi’nde yapılan bir deneyde araştırmacılar ayrıca zeytin yağının akut pankreatite karşı koruma sağlayan maddeler içerdiğini keşfetmiştir.

13) Karaciğeri korur

Yapılan araştırmalarda zeytinyağının karaciğeri oksidatif stresten koruduğu saptanmıştır. Oksidatif stres; vücuttaki zararlı serbest radikaller ve moleküllerin kimyasal reaksiyona girerek yol açtığı hücre zararına denir. Fareler üzerinde yapılan deneylerde zeytinyağı tüketiminin ciğeri bu hasardan koruduğu görülmüştür.

14) Böbrek taşı düşürülmesine yardım eder

Yaklaşık 2 litre suyu bir tencereye alın ve orta ateşte kaynatın. Kaynayınca altını kapatın ve üzerine 60 ml kadar limon suyu ve yine 60 ml kadar natürel sızma zeytinyağı ekleyin. İyice karıştırın ve tamamen soğuyunca buzdolabına koyun. Bu karışımı düzenli tüketin. Böbrek taşının çözülmesine yardım edecektir.

15) Ülseratif kolit hastalığından korur 

Kalın bağırsağın iltihaplanmasına ülseratif kolit denir. Crohn hastalığına benzer bir iltihaplı bağırsak hastalığıdır. İngiliz bilim insanları zeytinyağı tüketmenin bu hastalığı önlediğini ileri sürmektedir. Araştırmacılar yaşları 40-65 arasında değişen, ülseratif kolit hastalığı olmayan 25 bini aşkın İngiliz vatandaşından topladıkları verilere baktılar.

Zeytinyağında bulunan oleik asit adlı maddeyi en çok tüketen katılımcıların, diğer katılımcılara göre yüzde 90 oranında daha az ülseratif kolit hastalığına yakalandığını tespit ettiler. Araştırmaya göre her gün 2-3 çorba kaşığı zeytinyağı tüketmek koruma sağlayabilir.

16) Cilt sağlığına faydalıdır

Zeytinyağı yüksek oranda E vitamini içerir ve bu vitamin cildi güneş ışınları, rüzgar gibi dış etkenlerden korur. Ayrıca zeytinyağı son derece iyi bir nemlendiricidir ve cilde uygulanabilir. İçeriğindeki E vitamini ile cildi iltihaplanmadan, akneden, gül hastalığından ve cilt kanserinden korur.

Kırışıklıkları önleyerek yaşlanmayı geciktirir. Topuk çatlamalarının tedavisinde harici olarak kullanılabilir. Saç sağlığı için de çok faydalıdır ve hem harici hem dahili kullanılabilir.

 

Zeytinyağlı Sabunun Faydaları

Zeytinyağlı sabunun faydaları cilt ve saç sağlığı ile sınırlıdır. Cilt ve saç sağlığı için hayati önem taşıyan mineraller ve vitaminler içermektedir. Zeytinyağı sabunu K, E ve D vitaminleri içerir. Zeytinyağı sabununun sağlık açısından faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

 

Zeytinyağlı sabun, özellikle saç dökülmesi olan kişiler için alternatif çözüm olabilir. Saç dökülmesini engelleyebilir.

Zeytinyağlı sabun ayrıca ciltte meydana gelen tahrişleri giderebilir. Neredeyse bütün farklı ciltler için faydalıdır. Aknelere ve sivilcelere karşı etkilidir.

Zeytinyağlı sabun aynı zamanda yağlı ciltler için de faydalıdır. Kuru ciltlerin nemlenmesini ve esnekliğini sağlarken yağlı ciltleri temizler ve gözeneklerin açılmasını sağlayarak cildin nemlenmesine yardımcı olur.

El ve ayak başta olmak üzere genel temizlik için de kullanılabilir. Deri hastalıklarına iyi gelir.

Sağlık uzmanları çok yaygın olan sedef ve egzama hastalığına iyi geldiğini savunmaktadırlar.

Zeytinyağı sabunu aynı zamanda mantar, egzama ve buna benzer deri hastalıklarına iyi geldiği düşünülmektedir.

Düzenli olarak kullanılması durumunda kuru ciltlerde beyaz döküntüleri engelleyebilir ve cilde doğal bir esneklik ve parlaklık kazandırır.